سعیده آل ابراهیم | شهرآرانیوز؛ هرسال جمعیت زیادی از مردم کشور و حتی جهان به زیارت امام هشتم شیعیان در مشهد مشرف میشوند، اما آمار چندان دقیقی از این زائران وجود ندارد و صحبتها بر اساس پیش بینی و تخمین است؛ بنابراین شاید نتوان به خوبی برای خدمت به این زائران برنامه ریزی کرد یا از ظرفیت حضور آنان در زمینههای مختلف بهره برد.
در این راستا، اولین بار طرح آمارگیری از زائران امام رضا (ع) در سال ۱۳۹۰ مطرح و اعلام شد که این طرح برای تصویب به شورای عالی آمار کشور رفته است. تصویب این طرح مساوی است با اعلام دقیق شمار زائران پایتخت معنوی ایران.
پانزدهم شهریور امسال بود که مجید نعیمی، معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی، دستیابی به جمعیت خالص زائران حرم مطهر امام رضا (ع) را از طریق طرح آمارگیری زیارت در حال انجام دانست و گفت: این طرح در راستای عمل به نخستین مصوبه شورای ملی زیارت اجرا می شود. وی همچنین اعلام کرده بود که هدف اصلی این طرح تفکیک گردشگران از زائران واقعی است و اعتبار لازم برای اجرای این طرح را سازمان برنامه وبودجه تأمین میکند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی نیز در گفتگو با خبرنگار شهرآرا با بیان اینکه طرح آمارگیری از زائران امام رضا (ع) در مشهد، هفدهم دی پارسال و در اولین جلسه کارگروه ملی زیارت به تصویب رسیده است، اظهار کرد: پس از نشستهای گوناگونی که در سطح دستگاههای اجرایی کشوری و استانی برگزار شده است، قرار شد سازمان برنامه وبودجه کشور به تأمین اعتبار طرح، براساس برآورد ریالی آن توسط مرکز آمار ایران اقدام کند. ضمن اینکه مرکز آمار ایران مسئولیت مدیریت اجرایی و اقدامات مرتبط با تهیه چارچوب فنی و برآورد اعتبار طرح را انجام میدهد.
رضا جمشیدی درباره آخرین وضعیت پیشرفت این طرح، بیان کرد: براساس آخرین جلسه مشترک میان مدیرکل دفتر فرهنگی، بازرگانی و خدمات مرکز آمار ایران، ریاست سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان و معاونت هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی که سوم آبان امسال در استانداری برگزار شد، قرار است این طرح هم زمان با طرح گردشگران ملی که هرسال به کوشش مرکز آمار ایران اجرا میشود، طی چهار فصل در سال آینده عملیاتی شود.
وی با اشاره به اینکه این طرح نسبت به طرح اولیه، جامعتر و کاملتر است و پوشش جامعه آماری هدف شامل همه استانهای کشور است، افزود: آمارگیران به جای پرسشگری در مبادی ورودی و خروجی شهر مشهد که در طرح اولیه مدنظر بوده است، در این طرح از نمونههای آماری در سراسر کشور به جمع آوری اطلاعات اقدام میکنند.
جمشیدی شناخت بهتر نیاز زائران، برآورد دقیقتر شمار زائران در همه فصلهای سال به تفکیک ویژگیهای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی آن ها، استفاده مناسب از ظرفیتهای موجود، برنامه ریزی دقیق و جامعتر برای بخشهای مختلف در سطوح استانی و ملی را ازجمله نتایج ویژه این طرح دانست.